Geen premie meer voor zonnepanelen, wel voor zonneboilers

Premies zonneboilers blijven beschikbaar

Helaas slecht nieuws voor nieuwe (Vlaamse) bezitters van zonnepanelen, daar de Vlaamse overheid heeft besloten om de premies/ subsidies via groene stroom certificaten te stoppen per 17 februari 2014.

Is de installatie na 1 januari 2013 geplaatst, behoor je tot de "pechhebbers" en krijg je dus vanaf de 17de februari geen steun meer in de vorm van de bekende groene stroom certificaten. (voor installaties kleiner dan 10 kW)

Indien de installatie actief is voor 1 januari 2013, dan gelden de oude regelingen nog.

De reden is dat uit recente berekeningen door het Vlaams Energieagentschap blijkt dat zonnepanelen voldoende rendabel zijn, ook zonder de steun via premies en subsidies (oa door de daling van de kosten en stijging van de performance).

Het Waalse parlement heeft echter een decreet goedgekeurd over een nieuw systeem voor de steun van kleine installaties. Hierdoor zou er toch een beperkte vorm van premies voor zonnepanelen voor particulieren in Wallonië komen.

Het resultaat van het verminderen van de premies was vorig jaar al te zien, hierbij daalde het aantal installaties van zonnepanelen in Vlaanderen van 82.000 naar 2.919 in 2013!

Voor zonneboilers geldt dit echter niet: de premies hiervoor blijven bestaan en zijn zelfs eind 2013 uitgebreid!