Prosumententarief - betalen voor zonnepanelen

Het prosumententarief kost geld!

Slecht nieuws op het gebied van zonnepanelen.

Zijn recentelijk de groene stroom certificaten voor nieuwe installaties afgeschaft, hebben de eerste bezitters van zonnepanelen reeds bericht ontvangen omtrent het Prosumenten tarief.

Ten gevolge van een beslissing van de Vlaamse regulator voor de elektriciteits- en gasmarkt (VREG) zal vanaf 1 juli 2015 een nieuw aanvullend tarief (het “prosumententarief”) van toepassing zijn voor eigenaars van kleine productie-eenheden (bv. zonnepanelen, kleine windmolens en kleine warmtekrachtinstallaties), die geïnstalleerd zijn in het Vlaamse Gewest. 

Wat is het prosumententarief? 
Het prosumententarief is een bijkomende distributievergoeding, gebaseerd op het geïnstalleerde vermogen van uw productie-eenheid en vastgelegd door de distributienetbeheerder van uw regio.

Voor wie geldt dit tarief? 
Het prosumententarief is van toepassing voor eigenaars van productie-eenheden met een maximaal geïnstalleerd vermogen van 10 kVA, die over een terugdraaiende elektriciteitsmeter beschikken.

Hoeveel zal dit tarief bedragen? 
Het prosumententarief wordt als volgt berekend:
Vermogen van uw installatie (uitgedrukt in kVA) x Vast bedrag (verschilt per netbeheerder).


Kortom, het lijkt dus steeds minder interessant om op dit moment in zonnepanelen te investeren.

Vergeet dan niet dat de premies voor zonneboilersystemen nog altijd gelden in Vlaanderen!
Ook voor Rivusol zonneboilers geldt dus dat er nog steeds gebruik gemaakt kan worden van de Vlaamse netbeheerder subsidies!